Az első két munkanap

2013.06.18. 22:53

Minden kezdet nehéz, szokták volt mondani :)

Ez itt se volt másképp. Tegnap körbevezetett Sander az ültetvényekben, megmutatta a fajtákat, melyiket mikor telepítették. Igazából az ültetvény az otthoni viszonyokhoz képest nagyon jól néz ki, de azért itt is mutatkoznak problémák, amit nem igazán tudnak kezelni szerintem. Például a tűzelhalás, ami otthon elég sok gondot okoz, a tavalyi évben rengeteg volt, idén mi speciel preventíven védekeztünk, de hallottam nagy járványokról. Érdekes, mert Sander azt mondta, hogy ez nem tűzelhalás, pedig szerintem marhára egyértelmű, hogy az. Főleg a Jonagold fajtán volt eldurvulva, volt hogy fánként 10 ágat is le kellett vágnom. Igaz, a Jonagold elég érzékeny fajta tudomásom szerint, az Elstaron tized annyi se volt. De azt nem értem, hogy miért mondta, hogy ez nem tűzelhalás. Vagyis pontosabban nekik a szekunder fertőzés a tűzelhalás, és ez szinte mind primer fertőzés volt, ami már meg is állt rég. A szekunder, vagyis másodlagos fertőzés már baktériumcseppekkel történik, és elég gyorsan halad, ahova rácsepeg a cucc, az általában fertőződik is, ahogy bekerül a fába, napi 10 cm-t is haladhat.

IMG_20130618_163535.jpgTűzelhalás (Erwinia amylovora) primer fertőzés

Tegnap, a nap végén ezt csináltam, ma pedig egész nap. Szóval miután körbevezetett a gazdaságban, aminek egy része itt található a ház körül, belefogtunk a munkába :) Egy pár éve telepített körte ültetvényben kellett az újonnan pótolt, ültetett fákról a körtét leritkítani, egy bokorban maximum kettőt hagyva, de ha túl volt terhelve a fa, akkor egy is elég volt bokronként. Inkább a sok mászkálás volt fárasztó, mert egy sorban kb 300-400 fából volt 8-10 új fa. Elsőre meglepett, hogy ő is velem csinálta, ketten vittünk egy sor két oldalról. De belegondolva ez természetes, a mi ültetvényünkben is a legjobb munka úgy érhető el, ha te magad is sokat részt veszel benne, ellenőrzöd, megmutatod, hogy hogy kell csinálni. Közben elég jól elbeszélgettünk, nem is gondoltam, hogy ilyen jól fog menni a német :) Igazából teljes mértékben megértjük egymást, bár néha elég nehéz kifejeznem magam, van, hogy angol szavakat viszek bele, mert csak azt tudom, de olyan is volt már, hogy meséltem neki egy történetet, és magyarul mondtam pl, hogy "és akkor azt mondja nekem". Hát, nézett egyet, hogy mi van :) Mindenről el tudunk beszélgetni, családjáról, családomról, a holland gazdaságról, almatermesztésről, más országokról, szóval tényleg, elég sok mindenről. Ma például szóba került az, hogy Magyarország az I. VH után mennyi területet és embert vesztett, a Trinanoni békediktátummal. Erre ő, hogy feltétlen utánaolvas ennek a wikipédián, mert nem hallott erről. Szóval tényleg jó fej, közvetlen, és jól ki is jövünk :)

Érdekes, hogy ugyan azokat a szereket használják általában, mint mi otthon, de durvább növényvédelmi problémák akadnak. A tűzelhalást említettem, amellett a Jonagold tele volt vértetűvel, és ami vele jár, a fehér, vatta szerű szövedék. Elég undorító tud lenni, főleg szüretkor, ragad rád az a fehér takony, meg szétkenődik a tetű a kezeden, és olyan mintha véres lenne. Van még valami ágrákosodás, főleg a törzsön. A háncs teljesen hiányzik, kb a fatörzs kerültének a fele, és még a fából is, ezeken a részeken eléggé el van vékonyodva a törzs. Ez okozza a legkomolyabb gondot elmondása szerint, évente 2-300 fát emiatt kell pótolni az almában. Tegnap még pajzstetűt is találtunk, ami ugye nálunk karanténkártevő. Igazából csak tetvet láttunk, a reszelő szerű fekete réteg, az almán lévő lázfoltok nem voltak, szóval nem komoly a kártétele, de azért akad. Összességében, a növényvédelem lehetne jobb is szerintem, vagy hatékonyabb. Ami komoly dolog, és figyelemre méltó, az a fák "gyengesége". Értem ez alatt, hogy le vannak csendesedve, nem erősek, nincs intenzív hajtásnövekedés, ha levágnak egy komolyabb ágat. Erről tesznek is, évente hol az egyik, hol a másik oldalról gyökérvágás (képek között fent van a gép), és évente háromszor április-május körül Regalis-szal kezelik a fát, különböző dózisokkal. Ez kompaktabbá teszi a hajtást, egy ágat maximum 4-5 évig tartanak fent, és minden évben visszakurtítják. Elmondása szerint alsó hangon 35 tonna alma van hektáronként, ami otthon elég jónak számít, de ez itt inkább a minimum. A Jonagoldon volt egy év, hogy 110-120 tonna volt hektáronként, ami fánként 30 kiló! Ezt többszöri vegyszeres termésritkítással (3x ATS, 1x Paturyl, 1x Ethrel általában, vagyis ebben az évben így), majd kézi kiegészítő termésritkítással érik el. Egy fán, attól függ, hogy hány éves, és milyen fajta, mit bír el a fa, konkrétan meghatározzák a darabszámot, hogy pl 90-100 db almát kell rajta hagyni. És ezt komolyan is veszik, se több, már ha van miből, és se kevesebb.

Szó volt még ma a szélmalmokról, amiből annyi maradt meg nekem, hogy 20 ember összefogott, és 12 szélmalmot építettek x éve. Ha jól értettem, akkor pont ebben az évben térült meg a beruházás, és Sander része teljes mértékben ellátja az üzemet. Nem tudom, hogy egy ilyen szélmalomnak mekkora a teljesítménye, konkrétan egy esik bele az ő ültetvényébe, de számomra az hihetetlen, hogy egy ilyen malom ellátja a hűtőházat, és minden egyéb elektromos igényt kielégít. Vagy félreértettem, de az is lehet, hogy így van. Akárhogy is, jól csinálják azt, amit csinálnak :)

IMG_20130617_143916.jpgEz az út minden nap fel van locsolva, és tükörsimára elsimítva. A szomszédban egy lovaglóiskola működik, és minden nap itt versenyeznek ügető kocsikkal. Rohadt gyorsan ám :)

De például érdekes, hogy itt a nagy holland autóellenességből nem sok minden látszik, a fél kilométerre lévő ültetvényébe is az automata váltós, 4 liter Jeep-pel mentünk át, ami alsó hangon 20 litert zabál :D (ő mondta, hogy marha sokat eszik). De van egy Megane kombijuk is, vicces, hogy 3 évesen vette. Szerinte egy autó addig jó, míg elférnek benne, és normálisan működik, hiába tetszik neki az új Audi A6, amíg ez jó, minek másik. A traktorral is ugyan ez a helyzet, amíg ez működik, és jó, addig minek vegyen másikat. Bár legközelebb azt mondta, hogy csak olyat vesz, amiben automata klíma van, mert ez milyen szar már, hogy állandóan kapcsolgatni kell, egyszer meleg van, egyszer meg túl hideg :) De van itt böszme nagy lakókocsi, chopper, és nagy hajó is, vagy jacht, nem tudom, nem értek hozzá :) Nyaralni is hol spanyolba, hol Franciaországba mennek, bár idén csak Hollandián belül, de rendszeresen járnak síelni, Ausztria, Franciaország, Itália, egyszer voltak Csehországban is. Ilyenre mindig szakítanak időt a családdal, addig az apja viszi a gazdaságot, aki amúgy is elég sokat van itt.

IMG_20130617_075501.jpg

Sanderék háza

IMG_20130617_082126.jpgItt pedig a "munkásszálló", hűtőházzal egybeépítve. Balra alul nagy kantin, itt van két mosógép, mosogatógép, 2 hűtő, 2 kombihűtő, fagyasztó, kávéautomata. Jobbra zuhanyzó, wc-k, mosdók, fent pedig szobák (jobb felső az enyém). Ám a néha felbúgó kompresszor hangja éjszaka kicsit zavaró, mivel csak körbe van panelozva a lakótér. Egy ajtó választ el a gépszíntől, ami alattam van, az ablaktól jobbra kezdődik

Holnap, vagy holnapután folytatás, bár holnap ideje lenne már főznöm/sütnöm valamit, mert nem ehetek minden nap kínait :) Mondjuk nem drága, tegnap amit ettem 11 euró volt, és szégyenszemre nem bírtam megenni, pedig elég éhes voltam. Bár sok volt kicsit a hús, a végére elfogyott a rizs. Na meg be kell menni érte a városba, ami 10 km kb... 

sziasztok :)

képek pedig itt, aki esetleg facebookon nem látta: https://plus.google.com/u/0/photos/102039800787353822114/albums/5890313765548098737

Ha van rá igény, fűzhetek is kommenteket a képekhez, de szerintem itt úgy is leírtam sok mindent.

A bejegyzés trackback címe:

https://almastomi.blog.hu/api/trackback/id/tr865367822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása