Zajlanak az események

2013.06.27. 22:43

Sziasztok!

Megint eltelt pár nap, talán a legnehezebbek voltak ezek. Kijött rajtam a honvágy nagyon, hiányzik, hogy magyarul beszéljek valakivel, és otthon se úgy alakultak a dolgok, sőt... De az élet ilyen, menni kell tovább, tudom, ezt most itt nem adhatom fel, nem szabad hazamennem. Bár néha nagyon nehéz, de ha itt nem növök fel, akkor sehol :)

Tegnap előtt egy éves gyűlésen voltunk, a The Greenery (http://www.thegreenery.com/homehívta meg néhány tagját az éves beszámolóra, eredmények bemutatására, egy kis ültetvénylátogatással, meg barbecue partival összekötve.


Nagyobb térképre váltás

Sander alig tudta elintézni, hogy mehessek, mondta, hogy nem írhatok semmit, csak üljek nyugodtan. Bár ne tette volna, nem nagyon élveztem :)

IMG_20130625_133425.jpg

4 órán keresztül csak hallgatni a sok hülyeséget, hogy megint jobbak lettünk, megint több alma, körte lett a tavalyi évben, idén még többet telepítettek. Persze mindent hollandul, amiből egy kukkot se értek. A prezentáció viszont annyit nyújtott, hogy értsem, miről van szó. Érdekes, mert az írott holland 60-80 %-át megértem, viszont a beszédből semmit. Némelyik ember pedig annyira irritálóan beszél, hogy egyszerűen kibírhatatlan. Túl sok mindent nem tudtam meg, azon kívül, hogy a Sweet sensation körtét és a Junami almát nagyon nyomja ez a termelői csoport, de Magyarország fehér folt volt a térképen, szóval ti ezeket nem hinném, hogy ismernétek, én se ismertem eddig.


IMG_20130625_153850.jpg

Egyszer nagyon be is sokalltam, ki kellett mennem, annyira nem élveztem. De legalább csináltam pár fotót, amik tükrözik megint csak az itteni "tökéletességet". Számotokra :)

IMG_20130625_153739.jpg

És bevallom, számomra is, mikor a képeket nézegetem, vagy csak rápillantok egy ültetvényre. Azonban teljesen más dolgozni benne, mikor minden egyes fát látok, mindegyikkel foglalkozok. Akkor már feltűnik, hogy annyira azért még se jók. Rengeteg gond van itt is, ami elsőre nem tűnik fel, mint amikről már írtam. Egyes fajták esetében a tűzelhalás (Jonagold, Breaburn), ágrákosodás, a fák gyengesége. Rengeteg fát kellett tegnap és ma kötöznöm a karóhoz, mert jó derékmagasságban egyszerűen megállt a fa, nem jutott fel elég tápanyag, és elszáradt, ki se hajtott, vagy nagyon gyengécske volt, le kellett vágni. Ilyenkor új központi tengelyt kell nevelni, mert az alatta lévő rész azért még okés. Ezt vagy egy arra alkalmas elágazódás felkötésével lehet megoldani, ha nem törik el, általában a legerősebbet, és ami legfelül van. Vagy majd később, mikor a vízhajtások közül lehet választani egy jobbat, és azt meghagyni központi tengelynek. Sok fa volt így, és nem csak a központi tengely hiányzott, hanem az alsó ágcsoportok közül is sokat le kellett vágni, mert elszáradt, gyenge volt, vagy végigment rajta a tűzelhalás. A fák se annyira egységesek közel se, mint ahogy a képen látszanak. Az egyik nagyon erős, már túl nőtte a támrendszert, a másiknak meg le van gyengülve a teteje úgy, hogy csak kis semmi ágak vannak rajta. Persze, ez otthon is így van, de itt már nagyon szembetűnőek voltak ezek a különbségek. 

Tegnap reggel el kellett mennünk megcsináltatni nekem a SOFI numbert, el is ment vele a délelőtt. Nem azért, mert sokat kellett várni, nem állt a sorban senki. Hanem valami 50 km-re voltunk, Zwolle-ban, na meg Mareknak is át kellett íratni a motorját, amit itt vett, és viszi haza. Délután pedig a már előbb említett kötözés.

A mai nap sokkal jobb volt, délelőtt kötözés, aztán le kellett takarítanom a válogató gépen a szalagokat. Hát nem volt egyszerű, mivel sokat kellett járatni a gépet, hogy mindenhol le legyen súrolva, és van jó néhány szalag. El is fogyott egy adag fújkálós nem tudom mi :) Viszont a délután! Almanapon voltunk, ami két évente kerül megrendezésre, és elég nívós eseménynek számít.


Nagyobb térképre váltás

Egy gazdaságban volt berendezve, a válogató helységben egy akkora válogatógép, amekkorát még sose láttam. A képek magukért beszélnek, annyit tudok mondani, hogy volt 20 kijárata, és külön tartályládákba tudta rakni méret szerint az almákat. Elég komoly volt, az ára rejtély, gondolom 2-300 millió forint körül mozog egy ilyen gép. Gép, gépszörny inkább, elfoglalt vagy 600 nm-t az egész. Aztán a szokásos standok, almakóstolás, almalétyók, majd gépkiállítás, és gépshow. Ez már jobban tetszett, mint a tegnap előtti program, sok új gépet láttam, sok emberrel beszélgettem, meglepő módon továbbra is angolul :) A képek többet mondanak minden szónál, volt itt minden. A létező egyetlen önjáró gyümölcspermetező gép, 3 soros permetezők, szerves trágyaszóró, betonoszlop szállító, nyomó komplett rendszer, gallyseprűk, vegyszerezők, almaszüretelő gépek, és persze rengeteg sok traktor. A Fendt túlsúlya már már nyomasztó volt, én nem tudom, hogy kétszer drágábban Magyarországon ki tudja megvenni, mert az összes többi traktor is elég drága.

Volt Kubota, ami személyes kedvencem, Foton, kínai tömegcikk, New Holland, nem a legjobb, Sandernak is sok gondja van vele, Deutz Fahr, erről nem sokat hallottam még.

IMG_20130627_140624.jpg

Viszont Fendt-ből volt tengernyi, de mind keskeny nyomtávú.

IMG_20130627_155130.jpg

IMG_20130627_141314.jpgEz például arra szolgál, hogy elhúzza a mögötte lévő barázdakészítő gépet, amibe belemennek a fák, és az oszlopot is ide nyomják. GPS vezérelte cucc, szóval elég pontosan lehet vele dolgozni. 

Az önjáró permetező szerintem már túlzás, rohadtul kivágta a gyepet, és elég nehézkesen mozog. Mind a négy kerék legalább 90 fokban elfordul, nem tudom, hogy pontosan mennyire. De volt egy perc, mire betette magát egy sorba. Aztán már ment, mint a tűzoltó, itt sokkal gyorsabban permeteznek, mint otthon. Szükség is van rá, mert egy héten van, hogy 2-3x kell lehúzni a gyümölcsöt, mivel itt a varasodás támad éjjel nappal az állandó eső miatt :) 

IMG_20130627_132216.jpgEz igazából 3x ekkora, mert két oldalt "kilóg" belőle még két "szárny", és úgy 3 sort permetez egyszerre ez is

A kiállításon képviselte magát jó néhány faiskola, volt bemutató is. Többnyire knipp fák voltak, ami annyit tesz, hogy 3. évesen adják el a fát, egyszer visszavágva, legalább 6-8 oldalelágazódással. Következő évben már terem, viszont elég drága. Volt magnum fa, amilyet még nem láttam, sőt nem is hallottam róla. Ez is 3 éves lehet, de itt nem a sudarat vágják vissza, hanem az elágazódásokat alul 5 cm-re, majd a következő évben megint visszavágják 20-30 cm-nél. Ez körülbelül 8 elágazódásnál volt jellemző, a felette lévők csak 2 évesek voltak többnyire, és egyszer lettek visszavágva. 14-18, legalább 20 centis elágazódás volt mindegyik fán. Sander szerint erősek voltak, hát mondom látnád a miénket, azok hogy nőnek :) 

IMG_20130627_133937.jpg

IMG_20130627_132644.jpg

Viszont az ültetvény nagyon tetszett, még nem láttam itt ilyen magas fákat. Harmonikusak voltak, alul szépen leívelt elágazódások, egyáltalán nem vastagok. Az alma gyönyörű volt rajta, szerintem megfelelőlen le is volt ritkítva. Itt például egy Elstarban beállított kísérlet eredményeit láthatjátok.

IMG_20130627_135257.jpg

Ez tetszett még nagyon, hogy kísérleti eredmények is voltak, nem egy fajta vegyszeres termésritkítása, vagy a gyomirtó szerek hatékonyságát prezentálandó kísérletek. 

IMG_20130627_133044.jpgNégyféle gyomirtó szerrel kezelt sorok, balra a kontroll

Összességben nagyon jó volt a kiállítás, sikerült végre megrendelnem a kötözőanyagot is, amit már egy éve várunk, beszélgettem az egyik támrendszeres cég partnerével, valamint ezt a gyomirtó gépeket, készülékeket gyártó céget is megismertem. 

Remélem tetszenek a képek mindenkinek, és az újítás is, hogy belinkelem az útvonalat, merre járok épp :) Ha gondolja valaki, street view-val lessen bele nyugodtan, hogy milyen csodaszép tájakon vezet az utam néha. Én még mindig csak kapkodom a fejem, ámulok, bámulok a rengeteg tulipánföld, hagymatáblák, nyílegyenes sorok, gyönyörű házak, még gyönyörűbb kertek, és mindenhol frissen vágott fű láttán. Egyszerűen hihetetlen ez az ország!

Holnaptól új munkát fogok kapni tán, vasárnap pedig jó lenne valamerre egyet kirándulni, ha jó idő lesz. Napok óta hol esik, hol fúj, hol süt a nap, hol elmegy, de a 13-18 fok stabilnak tűnik. Hiányzik a nyár :) és sok minden más, sok mindenki más...

A bejegyzés trackback címe:

https://almastomi.blog.hu/api/trackback/id/tr385381038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása